De bloem op de vulkaan

2022

Een documentaire van Daniël Smith

Mijn functie: Regisseur

De documentaire verteld het verhaal van Bojan Bajic, een Kroatische man die twintig jaar geleden voor de onafhankelijkheidsoorlog in zijn vaderland vluchtte. Inmiddels voelt hij zich helemaal thuis op het eiland Vlieland. Toen mensen uit het dorp aan hem vroegen waarom hij altijd zo blij is, antwoord hij: “Als je oorlog hebt meegemaakt is vrijheid alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn”.

“Soms zijn nare gebeurtenissen nodig om je te brengen waar je moet zijn”

De film gaat over betekenis geven aan je leven en de zoektocht daarnaartoe. Je verleden kan je als brandstof gebruiken, soms moet je eerst een vulkaan over om bij de bloemen te komen.

Momenteel is er een grote verdeeldheid in de wereld wat grote meningsverschillen tot gevolg heeft. Maar juist nu is het belangrijker dan ooit dat we overweg kunnen met elkaar. Als we elkaar als samenleving beter zouden begrijpen, kunnen we veel meer bereiken. 

 

“De samenwerking met Daniël verliep erg soepel. Hij wist duidelijk waar hij naartoe wilde en zo kon ik hem gemakkelijk ondersteunen in het daadwerkelijk uitvoeren van zijn plan. Door deze goede communicatie wist ik wat ik voor hem kon betekenen en zo vlogen we door de ontwikkeling en pre-productie van de documentaire. Tijdens de productie bleef Daniël zijn sterke makers blik trouw en wist deze te delen met het team. Niet alleen zijn onderwerp wist hij aan zich te binden, ook het team bond zich aan het werk. Een fijne samenwerking waar ik nog vaak aan terug denk.”

Manon Beernink

Producent

Met dank aan: